In 7 stappen naar de juiste barcodescanner – deel 2 “de barcodeterminal”

24 oktober 2018

Barcodescanners – en dan meer specifiek barcodeterminals – zijn er in vele soorten en maten.

Het verschil met een handscanner vormt de aanwezigheid van een operating-system en WiFi voorziening op het apparaat zelf. Dit operating-system maakt de scanner meer intelligent dan de vaak als “domme” scanner aangeduide handscanner. Waar een handscanner gezien moet worden als verlengstuk van een PC, kan de barcodeterminal worden gezien als een mobiele PC met interne scanner. Het aantal uitvoeringen en aanbieders van barcodeterminals maakt de keuze niet gemakkelijker.

Hoe kiest u de juiste terminal voor uw operatie? Onderstaand 6 punten waar u op moet letten bij de aanschaf.

 

1. De toepassing

De eerste vraag die u uzelf dient te stellen en te beantwoorden is bij de keuze van een barcodeterminal is: Wat wil ik scannen en in welke omgeving? Een simpele vraag waarover in de praktijk vaak niet voldoende is nagedacht.

Een toepassing in een winkelomgeving of in een magazijn vraagt om andere keuzes. Barcodeterminal in een magazijn dienen robuust te zijn. Met andere woorden ze moeten tegen een stootje kunnen. Een barcodeterminal die gebruikt dient te worden in een vrieshuis moet daarnaast tegen temperaturen ver onder het vriespunt kunnen maar ook bestand zijn tegen de temperatuurovergang en condens afzetting wanneer u met de scanner het vrieshuis verlaat.

2. Welke (bar)code moet u scannen

1D of 2D. Dat is de vraag. Het antwoord bepaalt de keuze van de scan optiek. 1D is de barcode die we allemaal kennen van onder andere de supermarkt als de code met het verticale zwarte streep patroon. De meest voorkomende 1D code zijn de GS1-128 (dit is de opvolger van de EAN-128) en de Code 39. Deze codes zijn met iedere 1D laserscanner te lezen.

2D codes bestaan uit allemaal kleine blokjes en kunnen veel meer informatie bevatten dan 1D barcodes. 2D codes zijn alleen leesbaar met een imager. Een voordeel van 2D codes is dat deze ook nog leesbaar is als een deel van de code beschadigd is. Voorbeelden van 2D codes zijn DataMatrix codes, PDF codes en QR codes.

3. Welk type scanner

Scanners zijn in te delen in laserscanners en imagers. De hedendaagse tendens gaat steeds meer richting imagers. Voordeel van een imager is de flexibiliteit, omdat een imager zowel een 1D als een 2D code kan scannen. Daarnaast zitten in een imager geen bewegende delen wat de robuustheid van de scanner vergroot.

4. Scanafstand

Essentieel voor de keuze, is de afstand die de scanner moet overbruggen tot de code. Qua afstand zijn er vier opties:

  • High Densitiy (ca 20cm)
  • Standaard Range (ca 70cm)
  • Long-Range of Auto-Range (ca 16m).


De Long-Range of Auto-Range scanners worden met name gebruikt om vanaf een heftruck een pallet en/of locatielabel te scannen.  

5. De bedienbaarheid

Barcodeterminals zijn er in handheld en pistolgrip uitvoeringen. De handheld uitvoering komt het best tot zijn recht binnen processen waar relatief weinig wordt gescand en veel van het display moet worden gelezen en/of de terminal veel bij de persoon moet worden gedragen (compactere bouwvorm bijvoorbeeld PDA look). De pistolgrip uitvoering ligt ergonomischer in de hand bij processen waar veel moet worden gescand in combinatie met display aflezen.

Naast een display (bijvoorbeeld full-screen) is er de mogelijkheid voor directe toetsen onder het display. De keuzes zijn hierbij numeriek of alfa-numeriek in combinatie met specifieke direct benaderbare functie-toetsen. Het formaat dan de toetsten (zeker bij bediening met handschoen in bijvoorbeeld een vrieshuis) speelt een belangrijke rol.

6. De mening van de gebruiker

Voor de medewerker – die er dag in dag uit mee moet werken – is het bedieningsgemak van de barcodeterminal één van de belangrijkste aspecten van dit gereedschap. Ook het gewicht, het draaggemak en de batterijduur spelen daarbij een rol.

7. Kijk vooruit

De juiste keuze is niet enkel de keuze van vandaag. Vraag u af hoe en wat u in de toekomst wilt gaan scannen.

Voor hulp bij de keuze van de juiste barcodeterminal, kunt u uw gegevens achterlaten via de persoonlijke AUTO-ID advies button hiernaast, waarna wij contact met u opnemen. Zelf bellen mag natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar onder nummer 0346-594 555 (afdeling Verkoop).

Deel deze pagina via:
AutoID nieuws
het volledige nieuwsarchief
PRODUCTEN & DIENSTEN
CONTACT
routeplanner
Studio 16 Websolutions webbouw & online marketing
test