Datalogic vernieuwt PowerScan serie 11 april 2014
Met de PowerScan 9500-serie lanceerde Datalogic Automatic Data Capture begin dit jaar de opvolger van de succesvolle 8500-serie.
Met de PowerScan 9500-serie lanceerde Datalogic Automatic Data Capture begin dit jaar de opvolger van de succesvolle 8500-serie, volgens de leverancier de meest verkochte scanner in zijn soort. Met de introductie van de nieuwe 2D-range verwacht Datalogic dat succes voort te zetten, want waar de voorganger al befaamd is in tal van sectoren, biedt zijn opvolger nog meer voordelen. De eerste scanner uit de nieuwe range die leverbaar is, is de PD9530. Het bedrade model is sinds januari van dit jaar beschikbaar. Komend voorjaar volgt de draadloze versie uit de PBT-range, waarbij BT staat voor Bluetooth, en vanaf juni zal ook de PM-variant leverbaar zijn.
Breed inzetbaar
De PM-variant is eveneens een draadloze scanner. Alleen maakt deze scanner niet gebruik van Bluetooth, maar van een STAR radio. “Die STAR radio is de kracht van onze draadloze producten”, stelt Mario van Eijk, channel sales manager Benelux bij Datalogic ADC. Doordat de radio gebruikmaakt van een aparte bandbreedte (433 MHz), veroorzaakt hij geen storingen op WiFi-netwerken. Nog belangrijker is volgens Van Eijk de mogelijkheid om bi-directioneel te communiceren. Dankzij de STAR radio kunnen berichten van de host naar de scanner worden gestuurd, maar ook vice versa. Dit maakt de scanner heel breed inzetbaar. Van Eijk: “Of het nou gaat om inslag van goederen, het verplaatsen van pallets, orderverzamelen of inventarisatie; de PowerScan draait er z’n hand niet voor om. Ook tracking & tracing van bijvoorbeeld rolcontainers is mogelijk. Zo hebben we voor de spare parts logistiek van Renault een systeem geleverd dat alle rolcontainers volgt. In het verleden raakten ongeveer 130.000 rolcontainers per jaar zoek. Nu worden die met behulp van de PowerScan geregistreerd en geeft het systeem na scanning meteen aan of binnenkomende containers naar de voorraad moeten worden gebracht of eerst dienen te worden gereviseerd. De uitgaande containers worden direct gekoppeld aan een order.” Voor een inzet waarbij bi-directionele communicatie noodzakelijk of gewenst is, zijn de PM-modellen uitgevoerd met een display en toetsenbord.
Foto 1: Qua robuustheid doet de 9500-serie niets onder voor zijn voorganger, mede doordat er geen bewegende delen meer zijn in de engine en de spiegel van de laser
Aanzienlijk sneller
Met de introductie van de nieuwe serie scanners gaat Datalogic ook het STAR-netwerk verbeteren. Het netwerk heeft tot op heden een snelheid van 9.600 bits per seconde (bps). “Dat is ruim voldoende voor het scannen van 1D-codes”, weet Van Eijk. “Steeds meer bedrijven stappen echter over van 1D-codes naar 2D-codes. Dan wordt de huidige snelheid te traag”, vervolgt hij.
Om ook die 2D-codes moeiteloos te kunnen scannen zal Datalogic de snelheid van het STAR-netwerk aanzienlijk verhogen. De nieuwe snelheid wordt 38.400 bps.
“Als gebruiker merk je daar, los van de nog betere scanfunctionaliteit, helemaal niets van. De nieuwe lijn blijft namelijk volledig compatibel met de oude serie. Nieuwe en oude radio’s kunnen probleemloos door elkaar worden gebruikt”, vult Van Eijk aan.
Liquid lens
Foto 2: 3GL: Drie groene LED-lampjes geven de gebruiker terugkoppeling als de code is gelezen
En er zijn meer vernieuwingen. Zo beschikt de PD9530 over een geïntegreerde liquid lens die een feilloze autofocus mogelijk maakt. Van Eijk: “We kunnen zowel hele grote 1D-codes als kleine matrixcodes lezen met één en dezelfde scanner. En alles wat daar tussen zit uiteraard. Dat is uniek voor een handscanner.” Naast het scannen van verschillende formaten kunnen ook meerdere codes gelijktijdig worden gescand en gedecodeerd. Hiervoor moet dan wel een script in de scanner zijn geschreven.
Ook de aimer is aangepast. Waar de 8500-serie gebruikmaakt van puntjes, toont de nieuwe range een kruis. Hierdoor is volgens Datalogic het middelpunt eenvoudiger te herkennen en kan extra productiviteitswinst worden geboekt. Het rode licht om de aimer is vervangen door witte LED’s. “Het rode licht kan reflectie geven bij wikkelfolie en maakt het lastiger om zwarte codes te scannen op een donkergroene of donkerrode achtergrond. Dankzij de witte LED’s is het makkelijk om door folie te scannen en verbetert ook de Depth of Field, waarmee dus ook codes op een donkere achtergrond beter worden gelezen”, licht Van Eijk toe.
Foto 3: De aimer is vernieuwd en maakt het mogelijk om nog sneller omnidirectioneel te scannen. Bij een goede scan geeft de groene spot direct terugkoppeling
Robuust en bewezen
Naast de genoemde verbeteringen beschikt de nieuwe PowerScan serie ook over de bewezen standaard eigenschappen en functionaliteiten van zijn voorganger, zoals 3GL. Bij 3GL krijgt de gebruiker via drie groene LED-lampjes (één op de rug van de scanner, één bovenop de scanner en een groene stip die op de barcode wordt geprojecteerd) terugkoppeling dat de code is gelezen. Daarnaast is het mogelijk om met alle 2D-scanners uit de nieuwe serie BMP-, JPEG- of TIFF-afbeeldingen te maken, bijvoorbeeld van beschadigde goederen.
Voor wat betreft robuustheid doet de 9500-serie niets onder voor zijn voorganger. Met een IP65-codering is de nieuwe scanner (net als de oude range) stof- en spatwaterdicht. De valbestendigheid is met twee meter zelfs nog iets hoger (was 1,8 meter) doordat de engine uit één geheel is gemaakt en er dus geen bewegende delen zijn. Ook in de spiegel van de laser zijn geen bewegende delen meer.
Compatibel
Foto 4: De nieuwe PowerScan 2D-range van Datalogic scant snel en moeiteloos zowel 1D- als 2D-codes
Net als bij de nieuwe STAR radio is de nieuwe lijn scanners ook in andere opzichten volledig compatibel met de voorgaande range. Zo kan de nieuwe scanner ook in een cradle uit de vorige serie worden opgeladen. Wie een nieuwe cradle heeft, beschikt echter over een extra voordeel. Voor het aansluiten van de cradles op het ethernet was tot voor kort namelijk een omvormer nodig. De nieuwe modellen beschikken over geïntegreerde ethernet aansluiting, waardoor er minder vertraging en minder signaalverlies is. Bovendien is er geen extra computer nodig omdat de cradle direct op de server kan worden aangesloten.
Het sluit perfect aan op de filosofie die is gefocust op gebruiksgemak. In dat perspectief lijken alle ingrediënten aanwezig voor een succesvol vervolg van de door de 8500-serie ingeslagen weg.