Hoe de logistieke keten naar de consument verandert?

19 november 2015

Waar we aan de ene kant conventionele winkels uit het straatbeeld zien verdwijnen, wordt aan de andere kant het belang van webshops en de hieraan gerelateerde e-commerce en e-fulfilment steeds groter.

Wat vaak wordt vergeten is dat deze verandering ook zijn weerslag heeft op de logistieke keten en dat het een gevaar vormt om hier niet tijdig op in te spelen.De conventionele distributie keten waarmee winkels bevoorraad worden kenmerkt zich door een rechtlijnige logistieke stroom die van fabrikant, via een distributiecentrum naar een winkel loopt.

  Datalogic Jade 1
    Afb 1 : conventionele winkel distributie


De hedendaagse consument vraagt om snelle en betrouwbare “direct-to-consumer” zendingen. Deze zendingen vinden vaak plaats vanuit warehouses, distributiecentra, e-fulfilment centra maar niet te vergeten ook vanuit conventionele winkels die actief zijn op het wereld wijde web. Naast dat de keten hierdoor uit meer parallelle sporen gaat bestaan, moet over deze sporen snel en betrouwbaar geleverd worden. En verwacht de hedendaagse consument ook snelle, eenvoudige en betrouwbare retour afhandeling.


Datalogic Jade
Afb 2 : hedendaagse op meer sporen gebaseerde logistieke keten                

Uit de praktijk blijkt dat bepaalde branches te maken hebben met retour percentages van wel 60 tot 70%. Deze stroom is in de conventionele keten nihil omdat retourprocessen zich daar hoofdzakelijk afspelen tussen de consument en de fysieke winkel.

Het mag duidelijk zijn dat deze “nieuwe” en steeds belangrijker wordende logistieke keten vraagt om een betrouwbare, efficiënte, snelle en kostengunstige registratie. Vierpool realiseert voor dit soort processen kant en klare scantunnels. Een dergelijke scantunnel is in staat om als één portaal een barcode in willekeurige oriëntatie op alle 6 de zijden van een product te registreren.

Ook wanneer producten schuin liggen, dicht op elkaar liggen of rollen, blijven barcodes geregistreerd worden. Integratie van de scantunnel met automatisch aan- en afvoerbanen maken het geheel tot een werkende oplossing. Tot de oplossing behoren een gebruiksvriendelijke user interface voor bedienend personeel en bestandsuitwisseling met bovenliggende administratieve systemen.

Door de inzet van een scantunnel wordt het aantal handmatige handelingen in een proces geminimaliseerd.

Zie ook:

De film via de button aan de rechterzijde en onderstaande gerelateerde artikelen:

Scantunnel bezorgt winst in logistieke processen
Simon Loos kiest voor geavanceerde scantunnel
Vertrouwen consument bepaald door afhandeling retourstroom

Voor meer informatie, neem gerust contact op met onze afdeling Verkoop, tel: 0346-594 555.


Deel deze pagina via:
AutoID nieuws
het volledige nieuwsarchief
PRODUCTEN & DIENSTEN
CONTACT
routeplanner
Studio 16 Websolutions webbouw & online marketing
test