Potmeter signaalconversie in een veeleisende applicatie

3 april 2012

Voor een offshore applicatie werd gezocht naar een signaalversterker, waar zware eisen aan gesteld werden.

Het meetsignaal, afkomstig van een potentiometer, is noodzakelijk om de hydraulische besturing de juiste terugkoppeling te geven. Hierdoor kunnen aan boord van een Floating Production, Storage and Offloading (FPSO) -schip, diverse grote hydraulische kleppen bestuurd en gecontroleerd worden.
De versterker diende uitgerust zijn met het HART®- protocol, zodat de maintenance technicians aan boord met een universeel concept konden werken. De achterliggende gedachte hierbij is dat voor service en onderhoud van alle instrumentatie aan boord, een en dezelfde tool (de HART®- communicator) gebruikt kan worden.

Een potmetersignaal is gevoelig voor storingsinvloeden, dus is het zaak om een dergelijk fragiel signaal zo dicht mogelijk bij de gever om te zetten naar een stabieler mA-signaal. Door de positie van de potmeters op het schip moesten de versterkers daarom in een explosiegevaarlijke omgeving geplaatst worden, nl. ‘zone 1’ Ze dienden daarom Ex ia gecertificeerd zijn om aan de meest zware Explosieveiligheidseisen te voldoen.

Uiteindelijk is de keus gevallen op de PR 6335 transmitter, aangezien deze voldoet aan de gestelde eisen. Daarnaast biedt deze transmitter een meerwaarde op het vlak van betrouwbaarheid, beschikbaarheid en veiligheid, aangezien deze versterker voldoet aan de safety norm IEC 61508 en mag dus in SIL loops toegepast worden. De robuuste en trillingsbestendige behuizing met afneembare connectoren maakt het ook nog eens eenvoudig om de versterkers te monteren en te onderhouden.

Meer weten over de SIL-waardige en Ex-oplossingen van PR electronics?
Neem dan contact op met onze verkoopafdeling: [T] 0346 594 555

Deel deze pagina via:
Signaalconditionering nieuws
het volledige nieuwsarchief
PRODUCTEN & DIENSTEN
CONTACT
routeplanner
Studio 16 Websolutions webbouw & online marketing
test