Full Assessment: de juiste weg naar een veilige installatie

24 augustus 2012

de_juiste_weg_naar_veiligheid.jpgDe PR electronics 9000-serie is een van de eerste series Ex-barriers wereldwijd die voldoet aan de IEC61508-veiligheidsnorm.

Bovendien heeft de serie een Full Assessment ondergaan,
de veiligste methode om een product een SIL2-rating te geven. 

Er bestaan nog twee andere methodes: Proven-in-use en Hardware Assessment:

1. Proven-in-use: Hierbij worden ervaringsgegevens gebruikt. Dit is alleen mogelijk als 10 apparaten in verschillende applicaties minimaal 10.000 uur in bedrijf zijn geweest. Bovendien moet nauwkeurig worden bijgehouden of er geen kritieke fouten optreden. Proven-in-use mag alleen door eindgebruikers gehanteerd worden.
2. Hardware Assessment: Hierbij worden bestaande of nieuwe producten onderworpen aan een Failure Modes, Effect and Diagnostics Analysis (FMEDA). Er wordt gekeken naar het gedrag van het apparaat bij fouten en naar het aantal mogelijke fouten. Hieruit kunnen de Safe Failure Fraction (SFF) en de gemiddelde Probability of Failure on Demand (PFDavg) berekend worden.

Waarom Full Assessment?
PR electronics heeft bij de 9000-serie gekozen voor een Full Assessment, omdat alleen dan tijdens het ontwerp rekening wordt gehouden met de IEC 61508-norm. Zowel voor de hard- en software als voor het ontwerpproces. Full assessment garandeert een zeer betrouwbaar product met betere interne diagnosefuncties en hogere EMC-specificaties.

De proeftestinterval is veel langer dan bij apparaten die niet volgens Full Assessment zijn ontworpen. Bij elk elektronicacomponent wordt gekeken naar geschikte failure rates in twee verschillende databases. Kritische componenten worden niet zwaarder belast dan 66% van hun capaciteit. Er worden indien nodig dubbele microprocessoren gebruikt die elkaar voortdurend controleren.

Als een module uit de 9000-serie is ingesteld en in een veiligheidsapplicatie wordt geplaatst, moet er nog een controle plaatsvinden op de juiste instelling. Nadat de module in de SIL-modus is geplaatst, checkt de unit of de instellingen wel SIL-waardig zijn. Vervolgens dient de programmering nogmaals gecontroleerd te worden. Daarna wordt de configuratie vergrendeld via een wachtwoord en is de module gebruiksklaar.

de_juiste_weg_naar_veiligheid.jpg


Deel deze pagina via:
Signaalconditionering nieuws
het volledige nieuwsarchief
PRODUCTEN & DIENSTEN
CONTACT
routeplanner
Studio 16 Websolutions webbouw & online marketing
test