Minder EMI-invloed op uw instrumentatiesignalen

28 mei 2015

PR 5335AIn veel industriële omgevingen wordt elektromagnetische interferentie (EMI) aangetroffen.

Dit kan een negatief effect hebben op de nauwkeurigheid van uw instrumentatiesignalen. Daarom geven we u enkele tips om tot nauwkeurige metingen te komen in omgevingen met veel ruis.


8 tips:


1. Leg voedings- en instrumentatiekabels altijd in gescheiden kabelgoten en handhaaf de scheiding zoveel mogelijk in de schakelkast.
2. Als instrumentatiekabels en voedingskabels elkaar kruisen, doe dit dan onder een hoek van 90˚en behoud zoveel mogelijk de scheiding.
3. Vermijd lussen in de instrumentatiebedrading. De bedrading moet zo recht mogelijk liggen.
4. Gebruik afgeschermde twisted-pair kabels voor instrumentatiesignalen. Getwiste aders heffen het effect van EMI op beide aders op en minimaliseren de kans op storingen. De afscherming rondom de instrumentatiedraden beschermt tegen EMI en zorgt dat de door EMI-gegenereerde stroom naar aarde wordt afgeleid.
5. Verbind één uiteinde van de afscherming met aarde. Dit is bij voorkeur het massapunt dat de minste elektrische ruis heeft. Vermijd bovendien zogenoemde pig tails en laat het scherm rondom de kabel intact.
6. Minimaliseer de lengte van niet-afgeschermde instrumentatiedraden in de besturingskast. Zorg ervoor dat de onbeschermde draden strak getwist blijven, helemaal tot aan de verbindingspunten.
7. Leg instrumentatiekabels in de besturingskast niet in de buurt van EMI-bronnen. Vooral thermokoppel en RTD-signalen zijn gevoelig voor storingen die veroorzaakt worden door EMI.
8. Maak gebruik van een transmitter met galvanische scheiding die het signaal omzet naar een standaard 4-20 mA-signaal. Een stroomsignaal is namelijk veel minder gevoelig voor EMI dan een spanningsignaal. Een 4-20 mA-signaal is zelfs sterk immuun voor elektrische ruis en kent geen verzwakking als het door een lange kabel wordt getransporteerd.


PR NE43 alarm levels

Enkele veroorzakers van EMI zijn frequentieregelaars, softstarters, zware schakelhandelingen, AC/DC-motoren en -generatoren, geschakelde voedingen, 50 Hz/60 Hz ruis van voedingskabels, walkietalkies, booglassen, voorschakelapparaten van tl-lampen, elektrostatische ontladingen en bliksem.

Transmitters van PR electronics
Bij tip 8 adviseren we om transmitters met galvanische scheiding te gebruiken. Als u kiest voor transmitters van PR electronics kunt u deze zo programmeren dat ze een ongewoon hoog of laag signaal afgeven als de sensor uitvalt. Doorgaans zijn deze limieten 3,5 en 23 mA. Hiermee kan een sensorfout aan de besturing gemeld worden. Een draadbreuk leidt tot 0 mA stroom, waardoor u een ​​dergelijke fout eenvoudig opspoort.

Het galvanisch scheiden van de meting beschermt het instrument en de besturing tegen schade door hoge common mode voltage (lassen!) en elimineert fouten als gevolg van aardlussen. Het galvanisch gescheiden meetsignaal blokkeert de EMI voor beide ingangsdraden. De meeste transmitters van PR electronics zijn voorzien van een instelbare uitgangsdemping, waarmee u de geïnduceerde ruis uit het signaal filtert.

Wanneer u - ondanks een zorgvuldig aangelegde installatie - nog steeds EMC-problemen ervaart, neem dan contact op met onze afdeling verkoop via T. 0346 - 594 555. Wij helpen u graag verder.

 

Deel deze pagina via:
Signaalconditionering nieuws
het volledige nieuwsarchief
PRODUCTEN & DIENSTEN
CONTACT
routeplanner
Studio 16 Websolutions webbouw & online marketing
test