Tracking & Tracing wordt een eitje met Datalogic

22 augustus 2011

De mondiale pluimveesector is sterk in beweging.

Steeds meer consumenten willen dat hun voedsel veilig en duurzaam wordt geproduceerd, vooral als het de productie van eieren betreft. Ook is het welzijn van de dieren voor steeds meer consumenten een belangrijk aankoopargument geworden. Daarom eisen de overheid en grote supermarktketens steeds meer transparantie in de productieketen.

Om aan deze eisen te voldoen, is er een groeiende trend voor wat betreft traceerbaarheid. Zeker met de recente EHEC-uitbraak en het Duitse dioxineschandaal nog vers in het geheugen, is traceerbaarheid zeer belangrijk geworden in de pluimveesector.

Afdrukken van een partijcode van de boerderij is een deel van de oplossing, maar er is ook een behoefte om bij te houden waar de eieren naar toe zijn verzonden. In een eiersorteercentrum is dit een hele opgave.In het algemeen, verzamelt een eiersorteercentrum eieren uit meer dan 50 boerderijen per week. Daar aangekomen worden ze gesorteerd, verpakt en verscheept naar retailers, groothandels of andere voedingsmiddelenindustrieën en dat allemaal binnen een paar dagen Dit is geen eenvoudige taak: De volumes zijn hoog, want een sorteercentrum verwerkt miljoenen eieren per week.

tt_wordt_een_eitje_1.jpgDe uitdaging
Gebroeders Van Beek in Wehl, is als zelfstandig familiebedrijf al bijna honderd jaar actief in de eierindustrie. Het bedrijf heeft een van de grootste eiersorteercentra in Nederland en is een van de grootste private label leveranciers aan Nederlandse en Duitse retailers. Om aan de behoeften van de consument te voldoen en de interne bedrijfsvoering verder te verbeteren wilde Gebroeders Van Beek een solide en efficiënte oplossing voor tracking & tracing van hun producten.

In het sorteercentrum worden de eieren verpakt op pallets van 10.800 eieren. Iedere boerderij levert hiervoor minstens tweemaal per week eieren aan. Al met al worden bij de Gebroeders van Beek zo’n 200 batches per week gesorteerd, waarbij het merendeel al voor het einde van de volgende dag is gesorteerd, verpakt en verzonden. De uitdaging voor de Gebroeders Van Beek is om bij te houden naar welke retailer de eieren worden verzonden en tegelijk te registreren van welke boerderij de eieren komen. De beste oplossing vonden zij bij de firma Ovotrack, een bedrijf dat een van de de meest geavanceerde oplossingen voor tracking & tracing van eieren levert.  

De oplossing
Ovotrack maakt gebruik van een geavanceerd systeem dat werd ontwikkeld in een Nederlands eiersorteercentrum en is sindsdien uitgegroeid tot een compleet logistieke oplossing voor eiersorteercentra overal ter wereld. Vierpool biedt hierbij als Datalogic solution provider de complete scanningtechnologie. Wanneer de eieren binnenkomen in het sorteercentrum, zijn deze op de boerderij al van een label voorzien.

Bij binnenkomst worden deze gescand met een Powerscan PM8300 handscanner. Hierdoor verandert gelijktijdig de in het systeem aanwezige eiervoorraad. Om zeker te zijn van een correcte scan, wordt de unieke “Green Spot” technologie toegepast, zodat de operator gelijk kan zien dat de scan succesvol is.
Daarnaast beschikt de Powerscan reader over de mogelijkheid om beschadigde, vervuilde of slecht afgedrukt barcodes toch goed af te lezen, iets wat hier ook goed bruikbaar is. Voordat de eieren op de loader van de sorteermachine worden geplaatst, worden de pallet labels opnieuw gescand.

tt_wordt_een_eitje_2.jpgHiervoor is een draadloze barcodescanner nodig omdat de operator de pallet scant terwijl hij een heftruck bestuurd. Daarom is gekozen voor Datalogic STAR Cordless System, voor draadloze communicatie met de scanners. Gecombineerd met STAR-Box en STARGATE componenten kon een 100% communicatiedekking in het sorteercentrum worden gerealiseerd.

Na het scannen is op de Powerscan af te lezen welke actie ondernomen dient te worden. Als de pallet van een andere boerderij afkomstig is dan de eerder gescande batch, krijgt de operator een waarschuwing op het display te zien dat de batch gewijzigd dient te worden. In dat geval plaatst deze een identifier die later door een vaste scanner, type DS2100 wordt gelezen om het exacte moment van de batchwissel bij te houden.  

Het resultaat
De Ovotrack oplossing met Datalogic barcode-scan-technologie heeft er voor gezorgd dat de Gebroeders Van Beek de volledige traceerbaarheid van al hun eieren kunnen bewerkstelligen. Door het gebruik van de oplossing met Powerscan PM8300 readers is Gebroeders Van Beek in staat om in geval van nood iedere willekeurige eierpallet terug te roepen. Iets dat van cruciaal belang voor de voedselveiligheid en het imago van het bedrijf.

Met deze oplossing bleek het voor de Gebroeders ook mogelijk om het laden van de eiersorteermachines te automatiseren. Dit betekent dat het laden van de sorteermachines door één persoon gedaan kan worden, terwijl hiervoor in het verleden zes personen nodig waren. Naast een veilige oplossing, ook een duidelijk geval van kostenbesparing!

Deel deze pagina via:
AutoID nieuws
het volledige nieuwsarchief
PRODUCTEN & DIENSTEN
CONTACT
routeplanner
Studio 16 Websolutions webbouw & online marketing
test