Twaalf supermarktketens starten uitrol palletlabel top 100 leveranciers

24 augustus 2012


In een gezamenlijke brief vragen twaalf supermarktketens hun top 100 leveranciers voor eind mei 2012 voorraadleveringen bij hun distributiecentrum aan te leveren met een SSCC-code, GS1-label- en verzendbericht. De brief is een initiatief van GS1 Nederland.

'Om in de levensmiddelensector wachttijden van chauffeurs te verkorten en goederen sneller te ontvangen is het scannen van de goederen bij de distributiecentra van de retailers noodzakelijk. Dit kan gerealiseerd worden door het sectorbrede gebruik van de standaards: SSCC-codes, GS1-labels (ook wel palletlabels genoemd)- en GS1-verzendberichten', zo laten de retailers weten. De brief is gestuurd naar de top 100 leveranciers in de levensmiddelensector.

Doelstelling
Leveranciers en retailers uit de levensmiddelensector hebben binnen GS1 Nederland zichzelf ten doel gesteld dat voor het eind van 2013 alle leveranciers hun voorraadleveringen aan de distributiecentra leveren met een GS1-label (met SSCC-code) en dat zij deze levering aankondigen met een GS1-verzendbericht. De Nederlandse supermarktketens gebruiken deze oplossing dan om de goederen bij de distributiecentra te ontvangen. De eerste stap is dat de twaalf supermarktketens aan in totaal 100 van de grootste leveranciers vragen hun producten aan de retailers op deze uniforme werkwijze aan te leveren.

Voordelen
Als alle retailers en fabrikanten sectorbreed op een gestandaardiseerde manier hun processen inrichten en informatie uitwisselen, kunnen onnodige kosten uit de keten worden gehaald. Marco van der Lee, sectormanager levensmiddelen: 'De sectorbrede implementatie van het GS1-label met SSCC-code in combinatie met het GS1-verzendbericht komt een stap dichterbij nu de supermarktketens de handen ineengeslagen hebben. Bilaterale afspraken in non-competitieve logistieke processen zijn niet meer van deze tijd. Zowel retailers als hun leveranciers zullen beiden profiteren van de sectorbrede aanpak.' De brief is een initiatief van GS1 Nederland en is ondertekend door Albert Heijn, C1000, Coop Supermarkten, Detailresult, Deen Supermarkten, Jumbo Supermarkten, Makro Cash and Carry Nederland, Poiesz Supermarkten, Plus Retail, Spar, Sligro Food Group en Vomar Voordeelmarkt.

Hoe werkt het?
Iedere logistieke eenheid krijgt een SSCC-code, een wereldwijd uniek 18-cijferige nummer. Deze code staat als een barcode op een GS1-label - ook wel palletlabel genoemd - en identificeert automatisch de inhoud van een pallet of andere verzendeenheid. Deze code staat ook in het elektronische GS1-verzendbericht waarmee leveranciers vooraf via EDI aan de retailer laten weten welk product wanneer aankomt in het distributiecentrum. De code wordt gescand en de goederen zijn automatisch ingeboekt. Kijk hier voor een animatiefilmpje dat simpel uitlegt hoe het werkt.

Bron: GS1.nl

Deel deze pagina via:
AutoID nieuws
het volledige nieuwsarchief
PRODUCTEN & DIENSTEN
CONTACT
routeplanner
Studio 16 Websolutions webbouw & online marketing
test