Waarom een Aucom CSXi motorcontroller geen doorsnee softstarter blijkt 14 juni 2023

In de wereld van softstarters wordt vaak gesproken over 2 of 3 fase geregelde starters. Dit houdt in dat 2 of 3 fasen bij een draaistroommotor aangestuurd worden met een triac.

Vanzelfsprekend is er van de mooiste regeling sprake wanneer alle 3 de fasen worden geregeld.

In praktijk valt – vooral bij kleinere vermogens – de keuze op 2 fase geregelde softstarters, aangezien deze een beduidend lagere aanschafprijs hebben. Het regelen op 2 fasen veroorzaakt echter een niet symmetrische spanning over de fasen.
Aucom CXsi1

Gevolgen van  deze asymmetrie zijn hogere aanloopstromen en daaruit voortvloeiend, extra motorwarmte en een lager motorkoppel. Niet voor niets dat je deze tegen gunstige prijs aan te schaffen uitvoeringen, het meest terug ziet komen in motorvermogens tot maximaal 55kW. En gebruikers die eenmaal met eerder genoemde nadelen in praktijk werden geconfronteerd, kiezen vervolgens liever 3 fase geregelde softstarters, aangezien deze wél de uitgangen met symmetrie tussen de fasen aansturen.

Om de inzetbaarheid van 2 fasen geregelde softstarters te vergroten, heeft AuCom de CSXi serie voorzien van een  Equi-Vec balanced vector-control technologie.

Aucom CXsi2
Deze zogenaamde Equi-Vec modus waarborgt namelijk balans aan de uitgang van de softstarter, zodat de amplitude van de sinus boven en onder de 0-lijn nagenoeg hetzelfde blijft.Aucom CXsi3

Deze Equi-Vec modus levert de performance, welke overeenkomt met die van een 3-fasen geregelde softstarter en realiseert dit dus door het regelen van de motorsturing over slechts 2 fasen van de softstarter.

Aucom CXsi4Een ander onderscheid is het ontbreken van een standaard spanningsaanloop door gebruik te maken van een stroomgeregelde aanloop van de softstarter. Met deze stroomgeregelde aanloop start de motor met een vooraf ingestelde startstroom, om vervolgens binnen een bepaalde periode (instelbaar tot 15 sec) naar de maximaal ingestelde stroomwaarde toe te sturen. Door een continue monitoring van de aanloopstroom met geïntegreerde stroomshunts, zorgt de uitgaande spanningsregeling ervoor dat het verloop naar de gewenste stroom, soepel verloopt. Dit unieke regelgedrag onderscheidt Aucom CSX-i motorcontrollers van standaard softstarters en vormt één van de redenen dat het aantal tevreden gebruikers nog steeds groeit.

AuCom CSXi softstarters zijn verkrijgbaar in een vermogensbereik van 7kW t/m 110kW, in verschillende stuur- en lijnspanningen.

Meer weten over deze optie(s) of heeft u interesse in wat Vierpool voor u kan betekenen op het gebied van Relais / Schakelkastcomponenten? Neem dan contact met ons op via 0346-594 511 of kies deze link en laat uw bericht achter. Een van onze medewerkers neemt vervolgens contact met u op. 

responsive:nieuws

Beste bezoeker,

Tot onze spijt is Vierpool als gevolg van een storing momenteel niet telefonisch bereikbaar. Stuur uw vraag per mail naar info@vierpool.nl en wij reageren langs die weg zolang de storing voortduurt. Ondertussen wordt er aan een oplossing gewerkt om de telefoonstoring te verhelpen. Onze excuses voor het eventuele ongemak.