Betrouwbaar schakelen met Releco-relais

27 augustus 2012

betrouwbaar_schakelen_met_relecorelais.jpgIndustriële relais worden vaak toegepast als interface van en naar de PLC.

De stromen kunnen echter slechts enkele mA groot zijn tegenwoordig. Dit terwijl een interfacerelais met name aan de uitgangszijde grotere inductieve lasten moet kunnen schakelen. Bij Releco worden maximaal te schakelen stromen altijd vermeld met de AC- of DC-spanning en het soort belasting. De meeste belastingen, zoals van gloeilampen, verwarmingselementen en tracing, zijn niet volledig ohms maar hebben een inductief karakter. Bijvoorbeeld van magneetschakelaars, motoren, kleppen, veldafsluiters en tl-buizen. De impact hiervan kan vaak beperkt worden door een vrijloopdiode, varistor of RC-kring als blussing parallel over de last te plaatsen. Zo blijft de vonkvorming bij het afschakelen van een DC-last nihil. In sommige gevallen kunt u toch beter uitwijken naar andere contactuitvoeringen.

Contactuitvoeringen
De meeste standaardmodellen met wisselcontacten van Releco hebben een maximaal ohmse contactbelasting tot 10A (230V-AC1 of 30V-DC1), terwijl het hoog vermogen relais C5-serie en een C7-A10 tot 16A belast mogen worden. In de databladen vermelde schakelspecificaties maken het negatieve aspect van het inductieve karakter van de belasting, duidelijk zichtbaar.U kunt uitwijken naar:
G-contacten. Enkel uitgevoerde contacten verkrijgbaar in de C2-G,C3-G, C5-G en C7-G. De afstand tussen de contacten is iets groter om vonkvorming te verkleinen.
X-contacten. Dubbelmaak-contacten (G-contacten in serie) verkrijgbaar in de C3-X en C7-X. De last wordt over 2 contacten verdeeld.
M-contacten. X-contact met blusmagneet die de vonk wegtrekt van de contacten. Verkrijgbaar in de C3-M.
Enkel uitgevoerde contacten. Met een wolfraamvoorloopcontact voor het schakelen van belastingen met een hoge inschakelstroom tot zelfs 500A. Verkrijgbaar in de C7-W.

Moet de belasting ook nog veelvuldig geschakeld worden? Dan kunt u terecht voor compacte solid state relais (CSS-serie), bestaande uit:
• CSS-AC; wisselstroom voor inductieve lasten tot 3A/250VAC
• CSS-AZ; wisselstroom voor Ohmse lasten tot 3A/250VAC
• CSS-DCN; gelijkstroom tot 2A/50VDC met NPN-uitgang
• CSS-DCP; gelijkstroom tot 2A/50VDC met PNP-uitgang

Zoals u ziet heeft Releco voor elke toepassing een geschikt relais. Twijfelt u voor uw toepassing? Neem dan contact op met Vierpool via 0346 – 59 45 55.

familia_mrc3.jpg

Deel deze pagina via:
Schakelcomponenten nieuws
het volledige nieuwsarchief
PRODUCTEN & DIENSTEN
CONTACT
routeplanner
Studio 16 Websolutions webbouw & online marketing
test