Type 2 overspanningsbeveiliging: duurzaam en lekstroomvrij

23 maart 2015

Leutron EP C TNSVoor overspanningsbeveiligingen Type 2 wordt gebruik gemaakt van metaaloxide varistoren (MOV), opgebouwd uit microkristallen.

Het grote voordeel van varistoren is dat ze laagohmig worden als de spanning (snel) toeneemt, waardoor ze in geleiding komen en een transiënt veilig kunnen afleiden.

Er zijn echter ook een paar nadelen. Een varistor is gevoelig voor veroudering. Door het afleiden van een overspanning, raken de microkristallen in de varistor beschadigd en zal deze na verloop van tijd uitgewisseld dienen te worden. Minder bekend is dat de microkristallen ook beschadigd raken door de lekstroom die continue door de varistor vloeit, wanneer deze in een installatie geplaatst is.

Hoewel deze lekstroom in een nieuwe varistor maar klein is (µA-bereik), zal deze toenemen naarmate er meer kristallen beschadigd raken, waardoor de varistor opwarmt en de veroudering toeneemt. Dit is de belangrijkste oorzaak van defect raken van een MOV. Ook zorgt dit voor een vermindering van het afleidvermogen van de overspanningsbeveiliging, zodat periodiek testen noodzakelijk is. Bovendien kan de varistor in geleiding komen bij een tijdelijke overspanning in het net, of door hogere harmonischen ten gevolge van netvervuiling door frequentieregelaars.


Om deze redenen heeft Leutron de EnerPro C ontwikkeld, een type 2 beveiliging die bestaat uit een combinatie van een MOV en een gasafleider. Deze zijn in serie geplaatst, waardoor er geen lekstroom vloeit en ten gevolge hiervan ook geen veroudering optreedt. Dit heeft de volgende voordelen:

  • Hoge levensduur; tot 100x langer dan gewone Type 2 beveiliging
  • Hogere bedrijfszekerheid: minder kans op aanspreken van de aardlekschakelaar
  • Geen corrosie van bv. aardingsinstallaties als gevolg van AC-lekstromen
  • Geen ongewenst aanspreken van de beveiliging door schommelingen in de netspanning
  • Geen opwarming van de MOV, hogere brandveiligheid

Als extra is de EnerPro C uitgevoerd met LED-indicatie. Zo heeft u altijd betrouwbare indicatie dat de overspanningsbeveilingsunit goed functioneert en correct is aangesloten.

Wilt u meer info over onze lekstroomvrije overspanningsbeveiligingen? Neem dan contact op met onze afdeling verkoop via Tel. 0346- 594555.


Leutron EP C TNS schema

Deel deze pagina via:
Schakelcomponenten nieuws
het volledige nieuwsarchief
PRODUCTEN & DIENSTEN
CONTACT
routeplanner
Studio 16 Websolutions webbouw & online marketing
test