Ruimtebesparende bliksem- en overspanningsbeveiliging 25 november 2020

pp bcdDe PowerPro BCD van Leutron is een T1+T2+T3 combinatie van een bliksemstroomafleider en overspanningsbeveiliging in één behuizing.

Met deze unit wordt bij een blikseminslag of overspanning een beveiligingsniveau bereikt van respectievelijk < 1kV(10/350μs) of < 650V(8/20μs). Mede hierdoor en door de supersnelle aanspreektijd van minder dan 50ns is alle apparatuur (binnen een leidinglengte van 10m) die achter deze unit gemonteerd zit beveiligd. Dit levert een aanzienlijke besparing op in de vorm van kastruimte en beveiligingsapparatuur.


Hermetisch dichte vonkbrug

De PowerPro BCD maakt gebruik van een gepatenteerde techniek in de vorm van een edelgasgevulde, hermetisch gesloten vonkbrug. Er ontsnappen geen hete gassen uit de unit, dus hoeft er geen rekening te worden gehouden met installatieafstanden van naastliggende apparatuur.

Zeker triggermoment
Door toepassing van een hermetisch dichte vonkbrug én een speciaal inert gasmengsel, zal de PowerPro altijd op het juiste moment aanspreken. Omgevingsfactoren zoals luchtvochtigheid en luchtdruk hebben hierop geen invloed. Daarnaast wordt er geen onderhoudsgevoelige elektronica gebruikt om het juiste triggermoment te bepalen.

Zelfherstellend, zelfdovend en onderhoudsvriendelijk
De unit kan zelfstandig een netvolgstroom tot 4kA doven, zonder dat de voorzekering aanspreekt.

De vonkbrug zelf is voor dit doel voorzien van speciale lamellen die er voor zorgen dat de vlamboog die na het aanspreken ontstaat, automatisch wordt gedoofd en is de PowerPro klaar om een nieuwe overspanning of bliksemdeelstroom af te leiden.

Deze vonkbrug is verkrijgbaar met een overbelastingsensor, voorzien van een potentiaalvrij meldcontact. Wanneer de PowerPro het einde van zijn levensduur nadert, zal de sensor aanspreken. Dit geeft u ruimschoots de gelegenheid om de unit tijdig te vervangen.

De PowerPro BCD is als bliksem- en overspanningsbeveiliging ideaal voor toepassing in compacte besturingskasten voor buiteninstallaties, zoals GSM-masten, verkeersinstallaties, pompinstallaties en gemalen.

De belangrijkste eigenschappen:

 • Lekstroomvrij, montage voor de kWh-meter mogelijk
 • Snelle aanspreektijd: <50ns
 • Beveiligingsniveau: < 1kV(10/350μs) of < 650V(8/20 μs)
 • Geschikt voor diverse aardnetten; TN-S, TN-C, en TT-net
 • Verkrijgbaar als T1-, T1+T2- en T1+T2+T3-beveiliging
 • Duurzame beveiliging; géén elektronische ontsteking
 • Indicatie van overbelasting met potentiaalvrij meldcontact
 • Voorzekering 250A gL (125A bij V-bedrading)
 • Kortsluitvast tot 50kA bij maximale voorzekering
 • DIN-railmontage
 • Max. aansluitaderdoorsnede: meeraderig 50 mm2, fijnaderig 35 mm2

Voor meer informatie, zie ook bliksem- en overspanningsbeveiliging

Of neem gerust contact contact met ons op via onze afdeling Verkoop, tel: 0346 - 594 555.


schema_pp_bcd_tt.jpg

Relais / Schakelkastcomponenten nieuws
het volledige nieuwsarchief
test