Onderhoudsvrije wisselstroomdrainage

18 februari 2016

Leutron PLProStalen transportleidingen voor water, aardolieproducten of hogedruk aardgas worden naast een externe coating, ook voorzien van kathodische bescherming (KB) om corrosie te voorkomen.

Hiermee wordt het potentiaal van de stalen leiding verlaagd met behulp van een systeem met opgedrukte spanning tot minstens -850 mV (max. -1600 mV), waarna deze volledig beschermd is. Wanneer in de buurt van deze stalen leiding een hoogspanningslijn of een geëlektrificeerd spoor met wisselstroom aanwezig is, is er een risico van inductieve beïnvloeding.

Hierdoor kunnen op de leiding hoge aanraakspanningen komen te staan, met direct gevaar voor onderhoudspersoneel. Bovendien kan in de leiding ook wisselstroomcorrosie ontstaan op plaatsen waar de coating van de leiding gebreken vertoond. Op die plaatsen zal bij het buismateriaal na verloop van tijd lekkage optreden.

Beide risico’s kunnen ondervangen worden met de PLPro-40A van Leutron. Dit is een onderhoudsvrije beschermunit tegen wisselstroomcorrosie. Deze unit kan wisselstromen afleiden van 40A, zonder dat het lekdetectiesignaal van 10 kHz beïnvloedt wordt. Door meerdere units parallel te zetten, kunnen hogere stromen worden afgeleid: 80A, 120A, 160A of 200A.

De PLPro-40A is voorzien van een gasgevulde, hermetisch dichte vonkbrug ter bescherming tegen directe blikseminslag, een uitgang voor het meten van de afgeleide wisselstroom en een veiligheidsschakelaar zodat bij het openen van de behuizing de condensatoren direct ontladen worden.

De belangrijkste eigenschappen op een rijtje:

  • Bedrijfsspanning (blockspanning):    25 VDC
  • Af te leiden wisselstroom (50 Hz):    40A continue, 400A gedurende 1s
  • Lekstroom:                                             ≤ 1 mA
  • Afleidstroom bij blikseminslag:         100 kA (10/350µs)
  • Bedrijfstemperatuur:                           -40…+80˚C
  • Stroomtransformatorverhouding:      100:1

 

Leutron PLPro schema

Deel deze pagina via:
Schakelcomponenten nieuws
het volledige nieuwsarchief
PRODUCTEN & DIENSTEN
CONTACT
routeplanner
Studio 16 Websolutions webbouw & online marketing
test