Isolerende vonkbruggen met failsafe-functie

13 juli 2015

Leutron TC100 KS 02 1Niet alle metalen delen van een installatie mogen rechtstreeks met het aardpotentiaal, of met elkaar verbonden worden.

Als potentiaalvereffening vanuit veiligheidsoogpunt toch noodzakelijk is, is een isolerende vonkbrug de ideale oplossing. Dit is het geval bij pijpleidingen of ondergrondse tanks, waarbij in verband met kathodische bescherming gebruik wordt gemaakt van isolatieflensen. Om deze flensen te beschermen tegen lekkage als gevolg van een blikseminslag kan een vonkbrug worden toegepast. In Ex-omgevingen is dit zelfs verplicht. Potentiaalverschillen kunnen leiden tot overslag. De vonk die hierbij ontstaat kan een explosie tot gevolg hebben. Met een vonkbrug wordt dit risico vermeden. Omdat een vonkbrug defect kan raken door thermische overbelasting, dienen deze periodiek gecontroleerd te worden op de juiste werking.

Bij een defect kunnen twee toestanden optreden: Een kortsluiting, of een oneindige weerstand. Als de vonkbrug bij defect een oneindige weerstand vormt, kan dat gevaarlijke situaties opleveren. Daarom zijn de vonkbruggen van Leutron voorzien van een unieke failsafe-functie. In geval van een thermische overbelasting ten gevolge hoge en/of herhaaldelijke (bliksem)stromen, vormt een vonkbrug van Leutron altijd een kortsluiting. Deze zijn beschikbaar in diverse uitvoeringen en aanspreekspanningen.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met onze Verkoopafdeling: 0346 - 594 555.

Deel deze pagina via:
Schakelcomponenten nieuws
het volledige nieuwsarchief
PRODUCTEN & DIENSTEN
CONTACT
routeplanner
Studio 16 Websolutions webbouw & online marketing
test