Franse farmacie gaat over op Datamatrix

17 mei 2011

datalogic_datamatrix.jpgDoor Martin Althoff: Producenten in de farmaceutische industrie zijn bezig om een2D Datamatrix barcodesysteem te implementeren om zo te voldoen aan de nieuwe Franse regelgeving op het gebied van product traceerbaarheid.

De traceerbaarheid van medicijnen is noodzakelijk voor ziekenhuizen en zorginstellingen.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat 1 op de 100 uitgeschreven medische recepten het verkeerde medicijn bevatten en voor een land als Frankrijk komt dit neer op 1 tot 2 miljoen fouten per jaar. Sinds 1 januari 2011 is de nieuwe regelgeving van het AFSSAPS (Agence Française de Sécurité Sanitaire et de Produits de Santé) van kracht die een nieuwe standaard invoert op het gebied van codering voor geneesmiddelen voor de Franse markt. De bedoeling is om geneesmiddelen die in Frankrijk worden verkocht, eenvoudiger te kunnen traceren. Dit is een belangrijke stap in de verdere verbetering van de patiëntveiligheid.

EDI tracering
Het doel van de nieuwe standaardisatie is producten effectiever te kunnen terugroepen, het risico op fouten te verminderen, namaak en terugbetalingsfraude afdoende te bestrijden en de distributieketen transparanter te maken. Met de nieuwe codering zullen fabrikanten, distributeurs, apotheken en ziekenhuizen producten veel doeltreffender kunnen traceren via EDI (Electronic Data Interchange). Door deze automatische traceerbaarheid is het mogelijk om verbeteringen en standaardisering te realiseren voor het traceren van producten. Dit is een voordeel voor ziekenhuizen. Nu beheren zij de gegevens handmatig, waardoor producten niet correct kunnen worden getraceerd, dit zal vanaf 2011 geautomatiseerd worden.

Europese uitrol
Frankrijk en Turkije zijn de eerste twee landen die het Datamatrix-systeem opnemen in de nieuwe regelgeving inzake de traceerbaarheid van geneesmiddelen. Wat nu al officiële regelgeving is in Frankrijk, zou in de toekomst kunnen worden aangenomen als Europese regelgeving. Vooropgesteld dat de EFPIA (European Federation of Pharmaceuticals Industries and Associations) het Datamatrix-systeem aanneemt als GS1 standaard om de normen op het gebied van traceerbaarheid te harmoniseren. Duitsland, Spanje en Italië overwegen de DataMatrix-code in te voeren, los van het feit of er een harmonisatie komt.

Datamatrix code
Onder andere barcodelabelspecialist Avery Dennison heeft daartoe 2D Datamatrix coderingen ontwikkeld. Deze voldoen aan de specifieke wensen van geneesmiddelenproducenten. Nu moet er op de verpakking een Datamatrix-code worden geprint die de nieuwe CIP 13 -code, het lotnummer en de vervaldatum van het geneesmiddel bevat. De CIP 13-code, een gestandaardiseerde GS1-code, zal de huidige traditionele Franse CIP 7-barcode vervangen die is voorgedrukt op de verpakkingen. Later zal de DataMatrix-code bovendien ook een uniek serienummer moeten bevatten om de traceerbaarheid in de gehele distributieketen nog verder te verbeteren. Het printen van één Datamatrix-code kost tussen de 0,1 en 0,2 eurocent per etiket, waardoor het een concurrerende oplossing is.

Bronvermelding: auteur Martin Althoff, www.logistiek.nl

Deel deze pagina via:
AutoID nieuws
het volledige nieuwsarchief
PRODUCTEN & DIENSTEN
CONTACT
routeplanner
Studio 16 Websolutions webbouw & online marketing
test